Címkék

2011. november 26., szombat

A szolnoki Makett verseny története

                 

1973-ban Burai András (jelenleg nyugállományú őrnagy) kezdeményezésére indult el a makettezés a Killián György Repülőműszaki Főiskola szakszerelő kiképző zászlóaljánál. Sok jó kézügyességű tanuló volt, aki szabadidejében szívesen épített műanyag repülőgépeket, ezért Burai András felügyelete mellett beindult a makettező élet. Rövid időn belül olyan sokan maketteztek, hogy a zászlóaljon belül voltak kisebb megmérettetések. Burai András volt az egyszemélyes zsűri, és kiválasztotta a legjobban sikerült maketteket. Szép lassan a makett építés elterjedt az egész főiskolán, melyet az iskola kulturális felelőse Telepovszki Tibor (jelenleg nyugállományú alezredes) is támogatott.
 1978-ban már a makettek is benevezhettek a főiskolán megrendezett Főiskolai Amatőr Alkotópályázatra, melyet a hallgatók által készített művészeti alkotások számára hoztak létre. Ekkorra a makettezés az iskola kulturális életének fontos része lett. A sok nevezés miatt a makettek önálló kategóriában versenyeztek. A megmérettetés legfontosabb elismerése az volt, ha egy-egy munka tovább jutott a hadseregszintű versenyre.
1980-ban Burai András makettje bekerült a hadseregszintű versenyre, ahol korábban nem voltak makettek. A zsűri fanyalogva fogadta, hogy ez gyári műanyag alkatrészekből van összerakva, gyári festékkel lefestve, és megkérdezték tőle, hogy mi ebben a nagydolog? Erre, humorosan azt válaszolta, hogy a matyó hímzés is gyári szövetből van, gyári cérnával kihímezve, de nem mindegy, hogy hogyan! Az országos pályázaton nem hódítottak teret maguknak a makettek, de Szolnokon továbbra is minden évben indult ez a kategória.
1981-től a nyári alkotópályázat után tartottak külön makett versenyt is a jelenlegi verseny helyén, a Repülőtéri Művelődési Otthonban. Akkor a nagyterem feletti galéria részen voltak kiállítva a munkák, ahol ma a börze egy része van. Ezeken, a rendezvényeken már nem csak a főiskolán dolgozó katonák vettek részt, hanem a repülőtéren állomásozó alakulat tagjai is. Sőt a civilek is nevezhettek, de csak külön engedéllyel léphettek be a művelődési otthonba. A baráti hadseregek közötti jó viszony eredményeként külföldi katonák is részt vettek az egyik szolnoki versenyen. Szlovák katonák érkeztek Rozsnyóról, ahova később az iskola nevében viszont látogattak a magyar makettezők is.
1989-ben a rendszerváltás kisöpörte a hadseregből politikai osztályokat, ahol a kultúrával kapcsolatos tevékenységet irányították, ezért a versenyek és a pályázatok megszűntek. Nyitott a hadsereg a civilek felé, ami a makettező katonák esetében nem volt új dolog, mert már korábban jó kapcsolat alakult ki a környék makettezőivel. Mivel a makettezők szerették volna folytatni a kiállítások és versenyek hagyományát, keresni kezdték a megfelelő kiállító helyet. Elkezdődött a kiállítás szervezése, melyet a repülőtér helyett a városban kívántak megtartani.
1990-ben került megrendezésre az első olyan makett kiállítás, melyet katonák és a civilek közösen szerveztek a városban található Helyőrségi Művelődési Otthonban. A kis kiállítás népszerű volt és sok érdeklődő látogatott el. A sikeres kiállítás után szóba került, hogy érdemes lenne egy klubot alakítani, ahol a makettezők tartják egymással a kapcsolatot, segítik egymás munkáját, közösen részt vehetnek különböző makettező rendezvényeken. A klubnak az Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (ma: Aba-Novák Kulturális Központ) adott helyet, ahol elkezdődött a klubélet.
1991-ben volt az első országos makett verseny, melyre meghívták az ország különböző részein élő makettezőket.
1991. és 1998. között a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban, rendezték meg a versenyeket, melyeket egy hetes kiállítás követett. A hadsereg továbbra is patronálta a makettezést, mert a Szolnok Vegyes Szállító Repülő Ezred kiemelt támogatója volt a rendezvénynek. Az alakulat biztosított repülőgép alkatrészeket, hajtóműveket, oktatási segédleteket a kiállítás szakmai színvonalának emeléséhez. A kiállítás őrzését a makett klub tagjai, vagy sorkatonák vállalták. Ilyenkor tárlatvezetéssel, szakmai tanácsadással színesítették a programot. A rendezvény népszerűsége folyamatosan nőtt, szinte minden makettező megtanulta, hogy ha február, akkor verseny Szolnokon.
1999-ben a verseny elmaradt.
2000. tavaszán az alapoktól kellett újra kezdeni. A korábbi tapasztalatok megmutatták, hogy az Aba-Novák Kulturális Központ nem volt alkalmas a verseny lebonyolításához, mert a verseny eredményeit szombatról vasárnapra kellett feldolgozni, viszont az intézmény éjszaka bezárt. Ezért a választás ismét a városban található Helyőrségi Művelődési Otthonra esett. Ezen a versenyen 160 makett vett részt, viszonylag mérsékelt látogatottság mellett. Ettől az évtől kezdve a verseny után nem volt egy hetes kiállítás.
2001-ben került a verseny a jelenlegi helyére, a repülőtérre. Szerencsére napjainkra már az egész művelődési otthon benépesül a verseny idején, de ekkor még elég volt az emelet jobb oldali része is. (ma ott van a börze egy része) Ettől az évtől a Szolnok Vegyes Szállító Repülő Ezred, majd jogutódjai lettek a verseny házigazdái. További kiemelt támogatója lett a versenynek a Repülőtiszti Intézet és a Repüléstörténeti Múzeum Alapítvány. A támogatásokért cserében a klub tagsága vállalta, hogy segít a repülő múzeumba került makettek felújításában, rendszerezésében, továbbá a makettező hagyatékok begyűjtésében az ország minden részéről. Ebben az évben az országos verseny mellett egy repüléstörténeti kiállítást rendezett a klub a múzeum alapítványának kezelésében lévő 600 makett bemutatására, melyet a múzeum látogatói és a veteránok tekintettek meg. A város általános iskolásai számára az alapítvány támogatásával makett szakkör indult, melyen 25 gyermek vett részt. A versenyen induló makettek száma folyamatosan növekedett, ezért először a galéria lett igénybe véve, végül az alsó nagyterem is.
2003-tól támogatja a rendezvényünket a Honvéd Sportrepülő Egyesület, ezért a hétvégi programok színesítésére lehetőség nyílt sétarepülésre Szolnok felett.
2004-ben különleges díjat (egy díszes alapra erősített TV-2-117A típusú hajtómű kompresszor lapátot) kaptak a győztes versenyzők. Ettől az évtől kiemelt támogatója lett a versenynek a Forgó-Travel, mely különdíjként értékes utazásokat ajánlott fel a versenyzőknek.
2006-ban Szolnokon lett bevezetve egy a hazánkban teljesen új versenyrendszer. Két szinten (mester és hobby) lehetett versenyezni. A verseny munkák értékelése a korábban kialakított szigorított pontozásos rendszer kis mértékű módosításával történt. Ismét kiosztásra kerültek a mesterlevelek a nívós munkát készítő makettezőknek.
2007-ben megalakult a Turul Makett Klub Martfűn, mely megalakulásától kezdve társrendezője a versenynek.
Ezek a hétvégék nem csak a makettezőknek szóltak a makettezésről. Mivel nem volt a makettezést propagáló kiállítás a verseny után, a családok számára vonzó programok kerültek a rendezvénybe. Minden évben kísérő programok várták a látogatókat. A repülőtér látogatás mellett veterán járművek, hagyományőrző katonák és a kutyás mentők bemutatóit lehetett megtekinteni. A sportrepülőtérrel kialakult jó kapcsolat keretében a sétarepülés is belekerült a családi hétvégébe. A hagyomány őrzés keretében ideiglenes kiállítás volt a verseny idején a monarchia tárgyi emlékeiből, a légierő századjelvényeiből, a Pumás pilótákról, a Magyar Királyi Honvéd Légierő két berepülő pilótájának anyagaiból. A verseny legnagyobb dekorációja egy Lepke típusú vitorlázó repülőgép volt, mellyel a szolnoki sportrepülés történetének állított emléket a rendezvény. A hagyományőrzés keretében egy rendezvényünket Winkler László repüléstörténész emlékének ajánlottuk.
A versenyeket hagyományosan egy magas beosztású, vagy híres katona nyitotta meg. Rendszerint az otthont adó alakulat, vagy a Repülőtiszti Intézet parancsnoka köszöntötte a vendégeket és a versenyzőket. A szolnoki verseny két legismertebb vendége Farkas Bertalan űrhajós és Nyemecz Pál a Magyar Királyi Honvéd Légierő oktató és berepülő pilótája volt. Az eddig lebonyolított versenyekre hat országból neveztek versenyzők, kiállítók.

1991. február - I. Országos makett kiállítás és verseny
1992. február - II. Országos makett kiállítás és verseny
1993. február - III. Országos makett kiállítás és verseny
1994. február 26-27. - V. Országos makett kiállítás és verseny
1995. február 25-26. - V. Országos makett kiállítás és verseny
1996. február 26-27. - VI. Országos makett kiállítás és verseny
1997. február 22-23. - VII. Országos makett kiállítás és verseny (egy napos volt)
1998. február - VIII. Országos makett kiállítás és verseny
1999-ben a rendezvény elmaradt.
2000. április 29-30. - IX. Országos makett kiállítás és verseny
2001. február 17-18 - X. Országos makett kiállítás és verseny
2001. június-október - XI. Repüléstörténeti makett kiállítás
2002. február 23-24. - XII. Országos makett kiállítás és verseny
2003. február 22-23. - XIII. Országos makett kiállítás és verseny
2004. február 28-29. - XIV. Országos makett kiállítás és verseny
2005. március 5-6. - XV. Országos makett kiállítás és verseny
2006. március 17-18. - XVI. Országos makett kiállítás és verseny
2007. március 17-18. - XVII. Országos makett kiállítás és verseny
2008. március 8-9. - XVIII. Országos makett kiállítás és verseny
2009. március 21-22. - XIX. Országos makett kiállítás és verseny
2010. március 20-21. - XX. Országos makett kiállítás és verseny
2011.március12-13.-XXI..Országos makett kiállítás és verseny


Magó Károly

Nincsenek megjegyzések: